Zapiekanka makaronowa jest dość pracochłonna, ale z pewnością wystarcza na co najmniej dwa obiady. Tak też było i w tym przypadku. Wariacji na temat zapiekanek jest nieskończenie wiele. Moja wyszła dość delikatna, jeśli chodzi o ostrość, ale bardzo aromatyczna. Można do niej włożyć w zasadzie wszystko. Ja tym razem wykorzystałam pieczarki i groszek, można też dodać paprykę i kukurydzę, a zamiast makaronu, na przykład ziemniaki. Poniżej przedstawiam przepis na moją wersję.
Składniki: Ingredients:
1 opakowanie makaronu świderki 1 pack of pasta
60 dag mięsa mielonego 60 dag of minced meat
12 pieczarek 12 mushrooms
1 puszka groszku 1 can of peas
1 puszka pomidorów krojonych 1 can of cut tomatoes
3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 spoons of tomatoe passata
2 łyżki ketchupu 2 spoons of ketchup
1 jajko 1 egg
1 kubek śmietany 18% 1 cup of cream (18%)
1 cebula 1 onion
2 cloves of garlic 2 ząbki czosnku
15 dag żółtego sera 15 dag of cheese
oregano oregano
papryka słodka red pepper
papryka chilli chilli pepper
sól, pieprz salt, pepper
![](https://lh3.googleusercontent.com/-mrC7XCc7VOA/VQBGNfh4OMI/AAAAAAAABVY/3t61rOarucw/w622-h473-no/IMG_20150307_155910.jpg)
Zaczynamy od przygotowania mięsa. Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek, po czym wkładamy mięso i smażymy aż zmieni kolor.
![](https://lh6.googleusercontent.com/-IbqRa0E5DSk/VQBGPGlWx_I/AAAAAAAABVg/edr45EHDkCg/w622-h473-no/IMG_20150307_161719%2B%281%29.jpg)
Następnie wlewamy puszkę pomidorów, dodajemy koncentrat i ketchup oraz doprawiamy oregano, papryką czerwoną, papryką chilli, solą i pieprzem. Gotujemy aż sos wyparuje i zrobi się gęsty.
![](https://lh3.googleusercontent.com/-tkkLMs0xhJg/VQBGPnLRtjI/AAAAAAAABVs/ejwNn92SIvo/w622-h473-no/IMG_20150307_164128.jpg)
Kolejnym etapem jest podsmażenie pieczarek. Kroimy je na cienkie plasterki i podsmażamy na odrobinie oliwy.
![](https://lh3.googleusercontent.com/-S4kJAxR16kM/VQBGP4LUnHI/AAAAAAAABV0/mHmi0_Lrtes/w622-h473-no/IMG_20150307_164132.jpg)
Naczynie żaroodporne (a raczej dwa przy tej ilości składników) smarujemy olejem, a następnie układamy kolejno: makaron, sos mięsny, pieczarki i groszek.
![](https://lh6.googleusercontent.com/-ynvXOMDeXh8/VQBGQm2-2YI/AAAAAAAABV4/KjO_meGMd8k/w622-h473-no/IMG_20150307_164943.jpg)
![](https://lh3.googleusercontent.com/-v5abaA43S8Q/VQBGSBeT_UI/AAAAAAAABWE/4cprXXnY_cA/w622-h473-no/IMG_20150307_171311.jpg)
![](https://lh5.googleusercontent.com/-nQYIqqwijac/VQBGTHvdkEI/AAAAAAAABWU/5lXYbwYMbsI/w622-h473-no/IMG_20150307_171508.jpg)
![](https://lh6.googleusercontent.com/-3fASUCDDmzk/VQBGTTTn-gI/AAAAAAAABWY/RH_8d1_5jVo/w622-h473-no/IMG_20150307_171659.jpg)
Na koniec przygotowujemy sos. Mieszamy jajko ze śmietaną i doprawiamy go solą oraz pieprzem, po czym zalewamy nim całą zapiekankę.
![](https://lh3.googleusercontent.com/-pNG4-WqLzHw/VQBGT2UkevI/AAAAAAAABXA/HE_F4bhhLzs/w622-h473-no/IMG_20150307_171814.jpg)
Zapiekankę posypujemy startym żółtym serem (można dopiero na końcu, jeśli nie chcemy, aby ser był przypieczony, a tylko rozpuszczony). Naczynia wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut i pyszny obiad mamy gotowy!
Zapiekanka jest o tyle ciekawą opcją na obiad, że nie musimy podawać jej z żadnymi dodatkami, a na pewno cała rodzina będzie najedzona.
![](https://lh6.googleusercontent.com/-BuA9SLAbEqI/VQBGUXEdE9I/AAAAAAAABW4/qPXbO06isYc/w622-h820-no/IMG_20150307_184320.jpg)