Ciąg dalszy podróży po Włoszech… następny przystanek: Bolonia.
Właśnie z tego miasta wywodzi się słynny i uwielbiany na całym świecie sos bolognese. Z pewnością nasze polskie wersje są dalekie od oryginału, ale czemu nie spróbować zrobić czegoś podobnego, co bardziej odpowiada smakom Polaków? Oryginalna wersja składa się z mixu mięs (wieprzowina, wołowina, boczek, kiełbasa) oraz mieszanki warzyw. U nas raczej stawia się na minimalizm i przygotowuje się go tylko z wieprzowiny i wołowiny oraz kilku warzyw (pomidory, marchew, cebula, czosnek, itp.).
Mój sos znacznie różni się od prawdziwego bolognese, ale robi się go szybko i jest przepyszny. Domowe spaghetti a’la bolognese to aktualnie jedno z moich ulubionych dań. Zobaczcie jak łatwo i szybko można je przygotować. Zachęcam w szczególności osoby, które korzystają z tzw. fixów. Sos z pomidorów smakuje o niebo lepiej.
Składniki: Ingredients:
0,5kg mięsa mielonego (wieprzowe i wołowe) 0,5kg of minced meat (pork & beef)
1 puszka pomidorów krojonych 1 can of cut tomatoes
1-2 pomidor 1-2 tomatoes
1 łyżka ketchupu łagodnego 1 spoon of mellow ketchup
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 tablespoons of passata
1 opakowanie makaronu spaghetti 1 pack of spaghetti pasta
1 czerwona cebula 1 red onion
1 ząbek czosnku 1 clove of garlic
oregano oregano
bazylia basil
zioła prowansalskie mixed herbs
czosnek granulowany granulated garlic
papryka słodka sweet pepper
papryka ostra chilli pepper
sól, pieprz salt, pepper
![ipp](http://frankiesflavours.blog.pl/files/2015/03/IMG_20150303_200806.jpg)
Pierwszym krokiem jest podsmażenie cebulki na łyżce oliwy. W międzyczasie wyciskamy też ząbek czosnku. Gdy cebulka zrobi się miękka, dokładamy mięso mielone i podsmażamy przez ok. 10 min.
![ipp](http://frankiesflavours.blog.pl/files/2015/03/IMG_20150303_202158.jpg)
Następnie wlewamy puszkę krojonych pomidorów, ketchup, koncentrat pomidorowy i dusimy jeszcze przez ok. 30 min.
![ipp](http://frankiesflavours.blog.pl/files/2015/03/IMG_20150303_205644.jpg)
W międzyczasie doprawiamy solą, pieprzem, oregano, bazylią (koniecznie świeżą!) i ziołami prowansalskimi.
![ipp](http://frankiesflavours.blog.pl/files/2015/03/IMG_20150303_205716.jpg)
Zanim sos się zagęści, możemy wstawić makaron. Warto pamiętać, żeby dodać odrobinę oleju, w przeciwnym razie makaron będzie się sklejał.
![ipp](http://frankiesflavours.blog.pl/files/2015/03/IMG_20150303_204640.jpg)
Makaron odcedzamy i układamy na talerzu, po czym polewamy sosem. Danie można ozdobić listkami bazylii. Do tego kieliszek wina i można poczuć się jak w słonecznej Italii.
DELIZIOSO!
![ipp](http://frankiesflavours.blog.pl/files/2015/03/IMG_20150303_212042.jpg)