Na jesienne popołudnia i wieczory polecam domowe słodkości.
Kruche babeczki są dla mnie bezkonkurencyjnym deserem. Uwielbiam ich smak, a także możliwość wykorzystania dowolnego kremu, owoców, galaretek. Możesz użyć wszystkiego, na co masz akurat ochotę.
Deser jest wysokokaloryczny, ale od czasu do czasu można sobie na niego pozwolić. Polecam serdecznie.
Poniżej przepis na babeczki kakaowe z kremem karmelowym, deser tylko dla dorosłych !
Kruche ciasto:
-150 g mąki pszennej
-łyżka kakao
-100 g masła
-40 g cukru pudru
-żółtko
Krem:
-2 jaja
-1/4 szklanki cukru
-1/2 kostki masła
-10 ml wódki lub spirytusu
-łyżeczka cukru wanilinowego
-50 g czekolady karmelowej
1. Składniki na ciasto połączyć ze sobą, dokładnie wyrobić, aż powstanie jednolite ciasto, następnie uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 20 minut.
2. Schłodzonym ciastem wylepić foremki na babeczki, następnie nakłuć widelcem i piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut.
3. Jajka ubić z cukrem oraz z cukrem wanilinowym w kąpieli wodnej, aż do momentu powiększenia objętości oraz otrzymania bardzo ciepłej temperatury masy. Odstawić do wystudzenia.
4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Miękkie masło utrzeć mikserem i dodać do niego rozpuszczoną czekoladę. Następnie dodać stopniowo masę jajeczną. Na końcu delikatnie wmieszać spirytus.
5. Gotowym kremem dekorować kruche babeczki.
Smacznego !