Strasznie lubię takie dania, w ogóle uważam, że kuchnia włoska jest jedną z najsmaczniejszych, chciałam jednak stworzyć coś zdrowszego, dlatego przygotowałam focaccie (choć dla mnie to już bardziej pizza) pełnoziarnistą, z mniejszą ilością sera, za to ogromną ilością ziół. Była cieniutka, chrupiąca i bardzo smaczna. Celowo rozciągnęłam ciasto przed pieczeniem tak, by było naprawdę cienkie, by nie jeść tylko grubego placka. Z podanych składników wychodzą dwie duże blachy, każdą z nich pokroiłam na 12 kawałków, czyli wyszło 24 kawałków focacci. Smacznego! :)
Wartość kaloryczna całego przepisu (2 blach, 24 kawałków): 2638kcalBiałko: 85gTłuszcze: 124gWęglowodany: 282g
Wartość kaloryczna jednego kawałka: 110kcalBiałko: 3,5gTłuszcze: 5,17gWęglowodany: 11,75gSkładniki
Na ciasto:
- 400g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
- 6 łyżek oliwy (+ 1 łyżka oliwy do posmarowania formy)
- 25g świeżych drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- szklanka letniej wody
Dodatki:
- 20 lub więcej pomidorków cherry
- około 100g sera mozzarella w kostce
- sól gruboziarnista, rozmaryn, oregano, bazylia
- rukola
Do miski wsypać mąkę,dodać oliwę i sól. W letniej wodzie rozpuścić drożdże i dodać do miski w mąką, dokładnie wyrobić ciasto. Powinno samo odchodzić od ściany miski, wyrobienie zajmuje około 5 minut. W zależności od przemiału mąki, może być potrzeba dolania większej ilości wody. Po wyrobieniu ciasta miskę należy przykryć ściereczką i odstawić na około 80 minut w ciepłe miejsce, powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie blachę smarujemy oliwą (ja też delikatnie posypuję mąką) i palcami rozciągamy połowę ciasta na całej powierzchni blachy, można pomóc sobie wałkiem, ale lepiej jednak używać tylko swoich paluszków :) Powtórzyć czynność z drugą porcją ciasta. Na plackach układamy pomidory pokrojone na połówki, posypujemy startym serem, posypujemy ulubionymi włoskimi przyprawami. Pieczemy w 180 stopniach przez około 18 minut. Podawać ciepłe, chociaż na zimno też dobrze smakuje.