Dopadł mnie ostatnio kulinarny kryzys. Z jednej strony mam ogromną ochotę na dobry obiad, z drugiej natomiast nie mam ochoty spędzać czasu w kuchni. Jeszcze bardziej natomiast nie chce mi się wymyślać tego, co dzisiaj powinnam włożyć do garnka. Będąc w sklepie łapię się na tym, że krążę pomiędzy regałami, przeglądam produkty i nadal mam pusty koszyk bądź wkładam do niego losowe produkty. Tak też zdarzyło się dzisiaj. Wróciłam do domu z kawałkiem świeżego dorsza, kolbą kukurydzy, papryką, marchewką, pomidorkami koktajlowymi i mrożonym zielonym groszkiem. Jak z tych składników ugotować coś tak, aby było szybko i pożywnie?
Przepis na rybne curry z kukurydzą i groszkiem
Składniki:
- 300 g świeżej ryby (wykorzystałam dorsza)
- 1 mała marchewka
- 1 kolba kukurydzy
- 2/3 szklanki mrożonego groszku
- 1 mała biała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 plasterki imbiru
- 1/4 małego winnego jabłka
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki mieszanki przypraw curry
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/4 łyżeczki zielonej czubricy (można pominąć, kiedy dodajesz bulion warzywny)
- 1/4 łyżeczki suszonej mięty (można wykorzystać świeżą)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól morska
- 1 szklanka bulionu warzywnego, drobiowego lub wody (wykorzystałam wodę)
- świeżo zmielony pieprz kolorowy
Dodatki:
Jak przygotować obiad w 15 minut?
Lista składników może i wydaje się długa, niemniej przygotowane posiłku nie zajmie więcej niż 15 minut. O wiele dłużej krążyłam w sklepie zastanawiając się czy aby na pewno groszek. A może lepsza byłaby fasolka szparagowa?
Wstawiam patelnię na gaz, rozgrzewam na niej łyżkę oliwy z oliwek i zaczynam pichcić:
- Cebulę kroję w kostkę, czosnek w paseczki, imbir w plasterki, a marchewkę (obraną) w słupki. Całość zajmuj ok 3 minut. Wrzucam warzywa na patelnię i smażę na małym ogniu przez ok 2-3 minuty minut do momentu aż cebula się zeszkli.
- W tym czasie obieram kukurydzę i odcinam ziarna od kolby. Paprykę kroję w paseczki, a jabłko razem ze skórką w kostkę. Wlewam na patelnię bulion lub wodę jeżeli nie mam wywaru oraz dorzucam czekające już warzywa. Mieszam dokładnie i doprawiam: czubricą (w wersji bez bulionu), curry, cayenne, miętą, sokiem z cytryny, miodem, solą i pieprzem. Zwiększam gaz i gotuję przez kolejne 5 minut.
- Podczas, gdy warzywa się gotują kroję rybę w kostkę. Dokładam ją do sosu razem z groszkiem i pomidorkami koktajlowymi. Zmniejszam gaz, przykrywam patelnię i duszą przez ostatnie 5 minut.
- W międzyczasie gotuję wodę w czajniku i zalewam wrzątkiem kaszę kuskus. Podaję z kiełkami z rzodkiewki.
Sprawdź moje inne pomysły na szybki obiad
Podobał Ci się ten przepis? Podziel się nim z innymi
Artykuł Obiad w 15 minut: rybne curry z kukurydzą i groszkiem pochodzi z serwisu Emaliowany Czajnik.