Tyle się ostatnio słyszy o burakach - że zdrowe, że pyszne, że nasze...
Napaliłam się na buraka! Wrypałam całego. Do obiadu, Był pyszny!
(choć wygląd jego nie powala)
Składniki:
2 buraki
sól
świeżo zmielony pieprz
3 ząbki czosnku
serek twarogowy śmietankowy ok 350g
świeża bazylia
świeży szczypiorek - średni pęczek
Wykonanie:
Buraki myjemy pod bieżącą wodą i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości - ok 35 minut. Ugotowane buraki studzę, obieram i kroję w plastry. Ja pokroiłam je na plastry o długości 0,5 cm, ale stwierdzam iż były nieco za grube, więc Wam polecam pokroić na cieńsze :) Do miseczki przekładam serek. wyciskam do niego 3 ząbki czosnku. Dodaję posiekaną bazylię i szczypior. Całość solę i pieprzę. Nakładam serek na buraka - robię przekładaniec. Pomiędzy każdy plasterek buraka nakładam sporą ilość serka. Wierzch można dodatkowo opruszyć szczypiorem. Zamiast wieżyczki można również ułożyć buraka na płasko - jak caprese. Smacznego!