Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Eat Positive - Pozytywnie o smakach
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
29
Kategorie
16
Pasta jajeczna z łososiem
Składniki na 4 kanapki:Pasta jajeczna:2 jajkałyżka posiekanego szczypiorkułyżka posiekanego koperkułyżka posiekanej cebulki czerwonejłyżka majonezułyżeczka chrzanusól, pieprz do smakuopcjonalnie - pół ogórka małosolnego pokrojonego w drobną kostk...
Eat Positive - Pozytywnie o smakach
Śniadanie
,
Vege
,
Jajko
,
łosoś
Klopsiki na ostro
Klopsiki na ostro lub nie :)Klopsy:0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej takiego z łopatki by klopsy nie były za suche)5 pomidorów suszonych pokrojonych w kostkę2 średniej wielkości marynowane ostre papryczki pokrojone w kostkę (bez pestek)1 jajkogarść tar...
Eat Positive - Pozytywnie o smakach
Bezglutenowe
,
Danie główne
,
Wieprzowina
Domowa granola
Nigdy nie byłam fanką płatków z mlekiem, nie odpowiadała mi ta miękka konsystencja płatków po połączeniu z mlekiem. Zapomniałam jednak, że płatki można połączyć z jogurtem lub np. kaszą manną a wtedy to już inna historia. Ponadto gdy płatki zastąpimy d...
Eat Positive - Pozytywnie o smakach
Bezglutenowe
,
Śniadanie
,
Dodatki
,
Vege
Czas na soki
Ostatnio większą uwagę zwracam na to, by pokarmy, które spożywam były nie tylko smaczne ale i zdrowe. W dzisiejszych czasach nie jest trudno wiedzieć jak zdrowo się odżywiać, w mediach i internecie jest mnóstwo informacji na ten temat, trzeba ty...
Eat Positive - Pozytywnie o smakach
Bezglutenowe
,
Śniadanie
,
Napoje
Wariacje na temat mango lassi
Mango Lassi to szalenie popularny w Azji napój składający się ze zmiksowanego mango i jogurtu. Napój nie tylko niezwykle pożywny i smaczny, ale jak się okazuje, także inspirujący. W poszukiwaniu śniadaniowej alternatywy zaczęłam miksować jogurt z przer...
Eat Positive - Pozytywnie o smakach
Bezglutenowe
,
Śniadanie
,
Vege
Dynie w sklepie - znaczy jesień!
I'm back!Trochę mnie tutaj nie było. Okazuje się, że mimo iż ja tu nie zaglądam za często, blog cały czas żyje. Ktoś szuka, ktoś zagląda, może czasem nawet, zainspirowany, przyrządzi coś co zasmakuje jemu i bliskim.Ja wracam do swojego kulinarneg...
Eat Positive - Pozytywnie o smakach
Bezglutenowe
,
Vege
Pimientos de Padrón
Dziś serwujemy wspomnienie z wakacji. Pimientos de Padrón bowiem, to jedna z popularniejszych tapas na Półwyspie Iberyjskim. Papryki pochodzą z Galicji, a dokładnie z Padrón, znane są jednak w całym kraju. Hiszpanie mówią: "os pementos de Padron,...
Eat Positive - Pozytywnie o smakach
Bezglutenowe
,
Przystawki
,
Dodatki
Ziemniaki ze Szwecji
Hassleback potatis czyli ziemniaki po szwedzku lub też ziemniaki Hasselback to przepis na proste acz niezwykle oryginalne w smaku zapiekane ziemniaki. Przepis wymyślił w 1953 niejaki Lars Elisson dla restauracji na sztokholmskiej wyspie Djurgården. Zie...
Eat Positive - Pozytywnie o smakach
Bezglutenowe
,
Dodatki
Kanapka zielona
Takie kanapki są fajnym urozmaiceniem codziennej kanapki z szynką i pomidorem :) PolecamKanapka zielonabułka pszennamasło - do posmarowania kanapkiząbek czosnku2 garście szpinaku10 dkg sera feta2 gaście startego sera parmeńskiegooliwa z oliwek + ...
Eat Positive - Pozytywnie o smakach
Przystawki
,
Śniadanie
Tort szwarcwaldzki
Tort szwarcwaldzkiBiszkopt czekoladowy5 dużych jaj5 łyżek mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej1 szklanka cukru1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakaocukier waniliowyBiałka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Do ...
Eat Positive - Pozytywnie o smakach
Desery
,
Ciasta
Kurczak Tikka Masala
Kurczak Tikka Masala to może nie jest danie szczególnie fotogeniczne i prezentuje się dość zwyczajnie, ale zapewniam, że w smaku jest zupełnie wyjątkowe, Odkąd miesiąc temu zapoznałam się z przepisem (tutaj ogromne podziękowania przesyłam Natalii :)) d...
Eat Positive - Pozytywnie o smakach
Bezglutenowe
,
Danie główne
,
Kurczak
Tak zwany "snickers"
Ciasto z orzechamiCiasto50dkg mąki pszennej20 dkg cukru pudru20 dkg margaryny lub masła2 łyżki miodu2 jaja2 łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w 3 łyżkach letniego mlekaWszystkie składniki wymieszać. Zagnieść ciasto i podzielić na 3 równe części....
Eat Positive - Pozytywnie o smakach
Desery
,
Ciasta
Mazurek 2013
W tym roku mazurek przedstawia się następująco... Przepis na ciasto znajduje się tutaj.
Eat Positive - Pozytywnie o smakach
Desery
,
Ciasta
Pavlova with ginger-poached pears
Ten deser jest tylko wyśmienity i znika z talerzy w tempie błyskawicznym, ale przede wszystkim niezwykle prosty do zrobienia. Pod warunkiem oczywiście, że posiadłeś tajemną wiedzę jak zrobić bezę. Od poprzedniego razu, patrz tutaj : Deser bezowy, pokoc...
Eat Positive - Pozytywnie o smakach
Bezglutenowe
,
Desery
Geschmorte Zucchini - Päckchen
Dzisiejsze danie wybrałam ze względu na to, że bardzo oryginalnie się prezentuje. Jest oczywiście bardzo smaczne, ale i dość kłopotliwe w przygotowaniu. Warto mu jednak poświęcić chwilę bo połączenie mięsa mielonego z serem feta jest bardzo ciekawe. Gd...
Eat Positive - Pozytywnie o smakach
Bezglutenowe
,
Danie główne
Buła kukurydziana
Bułka kukurydziana50 g mąki pszennej (np. typ 550)90 g mąki kukurydzianej1 łyżeczka cukru20 g drożdży (mokrych lub suchych)270 g mąki pszennej (np. typ 1050)1 łyżeczka soli2 łyżki sezamu1. Do miski przesiać mąkę pszenną (typ 550), 20 g mąki kukurydzian...
Eat Positive - Pozytywnie o smakach
Dodatki
,
Pieczywo
1
2
Następna
→