Do czarnych oliwek trzeba chyba dorosnąć, przyzwyczaić się stopniowo do ich specyficznego smaku. Mi to trochę zajęło, ale teraz już absolutnie uwielbiam czarne oliwki. Z sercami karczochów i rukolą tworzą zgrane, pyszne trio.Spaghetti w cytrynowym sosie z karczochami i oliwkamiSkładniki:makaron spaghetti - 200 g
sok i skorka strata z 1 niewoskowanej cytryny (bio)
oliwa - 3 łyżki
świeżo starty parmezan - 50 g
rukola - 100 g
serca karczochów - 100 g
czarne oliwki bez pestek -50 g
sól morska
Przygotowanie:Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente wg przepisu na opakowaniu. Sok z cytryny przelać do małej miseczki, dodać skórkę cytrynową, oliwę i starty parmezan, wymieszać. Rukolę opłukać i osuszyć. Oliwki pokroić w plasterki. Karczochy osączyć z zalewy (jeśli korzystamy z tych z puszki) a nastepnie pokroić na ćwiartki. Makaron odcedzić zachowując 3 łyżki wody z gotowania. Przełożyć makaron z powrotem do garnka, wymieszać z cytrynowym sosem, oliwkami, karczochami, wodą z gotowania makaronu i parmezanem. Wszystko krótko podgrzać. Na koniec dodać rukoli, wymieszać i podawać.
Źródło: kalejdoskopkulinarny.blogspot.com