Jeden z najpopularniejszych wśród domowych piekarzy przepisów z książki J. Hamelmana "Chleb", więc musiałem spróbować upiec go i ja.Jest to chleb pszenny z dodatkiem mąki żytniej razowej (10%) robiony na zakwasie. Chleb jest dosyć prosty do wykonania. ...
Od wielu lat sama wypiekam pieczywo. Sporadycznie, z braku czasu, kupujemy chleb lub kilka bułek.Ostatnio niestety zużycie chleba w naszej rodzince wzrosło,nie ma co się dziwić, dzieci też rosną :)Zazwyczaj wypiekam chleby zakwasowe a...
CHLEB NA ZAKWASIE ŻYTNIMRECEPTURA - CHLEB Z VERMONT J. HAMELMANA.Domowy chleb na zakwasie żytnim. Nie ma nic lepszego niż prawidłowo upieczony bochenek chleba. Idealnie cienka skórka, miąższ puszysty, po zgnieceniu wraca do formy.Chleby na zakwasie zde...
Chleb na zakwasie z dużą ilością dziur!Chleb orkiszowy według zmodyfikowanej receptury wg. J.Hamelmana- Chleba z Vermont Po przepisie na chlebPain au levaini przepisie na domowy chleb na zakwasie z suszonymi pomidorami, który ta...
Chleb z Vermont na zakwasie z mąką pszenną razowąChleb litewski z czarnuszką, kminkiem i nasionami chiaChleb pszenno-żytni z mąką pszenną 1050 i słonecznikiem
Jako że, od kilku dni jestem szczęśliwą posiadaczką zakawasu, który zrobiłam samodzielnie, we własnej kuchni, na własnym blacie ;). À propos kuchni, jeżeli szukacie firmy, która robi meble pod wymiar, może zainteresuje Was firma Indeco http://w...
Temat mąki w kuchni trochę jest jak studnia, czyli bez dna. Jednym z pierwszych wpisów na blogu był post poświęconym mąkom, było to już kilka lat temu (w 2012 roku), dlatego z perspektywy czasu postanowiłam odświeżyć zebrane przez lata pieczenia doświa...