|
-Bez glutenu- |
|
-Bez nabiału- |
|
-Bez jajek- |
|
-Bez laktozy- |
Jak byłam młoda i piękna uwielbiałam jeść sajgonki. Najpierw w chińskiej knajpie a potem robiłam sama w domu. Niestety jak wiadomo jest to tłuste danie (chociaż przepyszne). Sajgonki się pojawia również ale w bardziej fit wersji ;)
Skoro mamy lato to nie ma co przesadzać z daniami ciepłymi i tłustymi. W końcu komu chce się stać przy kuchence pół dnia? :) Ręce do góry kto woli gotować niż plażować albo być na powietrzu :)
Dzisiaj proponuję Wam spring rolls. S
ą to świeże warzywa, makaron ryżowy zawinięte w papier ryżowy. U mnie nie będzie makaronu ale za to wrzucam kurczaka. Pychota :) Do tego sos tzatziki lub chili łagodny. Wspaniale jako kolacja albo przekąska, np do pracy
(10 sztuk)
- 10 sztuk papieru ryżowego
- 200 g piersi z kurczaka
- 50 g szpinaku świeżego
- 10 ogórków konserwowych
- ok 10 średnich plastrów pomidorów suszonych
- 1 duży pomidor
- ulubione przyprawy
- Pierś z kurczaka obtaczamy w ulubionych przyprawach, odstawiamy na ok 30 min. Po tym czasie smażymy na ceramicznej lub teflonowej patelni bez tłuszczu, ewentualnie na kilku kroplach oleju
- Szpinak dokładnie płuczemy i odcinamy łodygi. Pozostałe warzywa kroimy
- Każdy papier ryżowy moczymy kilka sekund w cieplej wodzie, kładziemy na talerz i na środek kładziemy resztę składników (tak, żeby wystarczyło na 10)
- Zawijamy (mokry papier łatwo się zawija). Podajemy z ulubionymi sosami
SMACZNEGO :)
1 sztuka