Ostatnio naszła nas ochota na jakieś danie z udziałem ryby.
Zastanawiałem się nad klasyczną rybą w panierce lub zapiekanką rybną. Ostatecznie wybór padł jednak na gulasz rybny, który trochę przypomina smakiem "rybę po grecku" jednak w przeciwieństwie do niej nie zawiera marchewki i najlepiej smakuje na gorąco.
Wyszło smakowicie :)
Polecam spróbować.
Co potrzeba:
- 5 łyżek dobrej oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 250 gr świeżego fileta z dorsza
- 100 ml bulionu warzywnego
- puszka pomidorów w kawałkach
- 250 ml przecieru z pomidorów (NIE KONCENTRATU)
- 2-3 pomidory bez skórki
- sok z połowy cytryny
- garść liści świeżej kolendry
- pęczek pietruszki
- pieprz grubo mielony
- sól
Do Dzieła:
Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy lekko oliwę.
Wrzucamy posiekaną drobno cebulę oraz czosnek i smażymy na małym gazie aż cebula się zeszkli.
Filet kroimy w 2,5 -3 cm kostkę i dodajemy do smażącej się cebuli z czosnkiem.
Delikatnie mieszamy i smażymy 2 minuty.
Zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pomidory z puszki oraz przecier i sok z połowy cytryny.
Po zagotowaniu dodajemy pokrojone w grubą kostkę świeże pomidory i poszatkowaną kolendrę.
Całość dusimy przez 5 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dosypujemy poszatkowaną pietruszkę.
Podajemy na gorąco.
Najlepiej smakuje ze świeżą bagietką.
Smacznego!