Stało się! Kupiliśmy wolnowar, a właściwie kupiła go moja Lepsza Połowa i poinformowała mnie o tym po fakcie ;) Dla mnie wolnowar to takie dziwne coś, co niby gotuje, ale nie zagotowuje i wymaga DUŻO cierpliwości jeśli chcemy coś dobrego w nim przygotować Przypomina z wyglądu skrzyżowanie aluminiowej puszki z frytkownicą i glinianym garnkiem w środku. Pierwsze testy - proste mięsa i warzywa - wypadły obiecująco. Postanowiliśmy więc zrobić coś bardziej wymagającego. Padło na bigos, bo to potrawa wręcz stworzona żeby przygotować ją w wolnowarze. Długo i powoli nabiera charakteru. Im dłużej się go przyrządza, tym lepiej smakuje. Wiecie co... Moje podejrzenia sprawdziły się :) Wyszło pysznie. Bigos był aromatyczny, delikatny, słodko - pikantny i przy tym delikatnie kwaśny, a mięso, po prostu się rozpływało!
co potrzeba:
1,5 kg kiszonej kapusty
0,5 kg łopatki wieprzowej
0,5 kg karkówki
0,5 kg boczku wędzonego
0,5 kg kiełbasy (najlepiej wędzonej)
6-8 suszonych śliwek
łyżka powideł śliwkowych
20-30 ml miodu
30 ml octu balsamicznego
5-6 liści laurowych
8 ziaren ziela angielskiego
2 duże białe cebule
3 ząbki czosnku
pęczek pietruszki
300 gram grzybów leśnych świeżych lub 80 gram suszonych (namoczonych na noc)
2 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu,
2-3 łyżeczki soli,
30 gram smalcu
2 łyżki majeranku
łyżeczka tymianku
łyżeczka kminu rzymskiego
Do dzieła:
Kapustę płuczemy 1-2 razy w dużej ilości wody. Odsączamy. Odciskamy rękami resztkę wody i kroimy. Przekładamy do dużego garnka, dodajemy posiekany pęczek pietruszki. (polecam największy jaki macie w domowej kuchni).
Na patelni rozgrzewamy smalec. Wrzucamy pokrojony w kostkę 1x1 cm boczek, łopatkę wieprzową i karkówkę.
Obsmażamy do zrumienienia. Zdejmujemy z patelni i dodajemy do kapusty.
Na patelnię, z pozostałym po mięsie tłuszczem, wrzucamy poszatkowaną drobno cebulę i czosnek. Podsmażamy na małym ogniu, aż cebula się zeszkli i dorzucamy pocięte w paski grzyby (jeśli były to grzyby suszone to razem z wodą, w której się moczyły). Podduszamy przez 5-10 minut na małym ogniu.
Dodajemy ocet balsamiczny, liście laurowe, pieprz, łyżeczkę soli, kmin rzymski, pokrojone drobno śliwki, majeranek, tymianek, ziele angielskie, miód i powidła.
Po zagrzaniu zawartość patelni przekładamy do kapusty i mięsa.
Wszystko bardzo dokładnie mieszamy i dodajemy łyżeczkę soli Do wymieszania takiej ilości kapusty i mięsa najlepiej użyć własnych rąk .
Całą zawartość garnka przekładamy do wolnowaru. Ubijamy ciasno, polewamy 2-3 łyżkami wody i przykrywamy szczelnie pokrywką.
Włączamy wolnowar na wysoką temperaturę na około 1.5 - 2 godziny. Później przełączamy urządzenie na niską temperaturę i zapominamy o nim na 12 godzin.
Po tym czasie bigos delikatnie mieszamy, próbujemy czy nie wymaga jeszcze odrobiny soli lub pieprzu, przykrywamy ponownie pokrywką i zostawiamy na kolejne 6 godzin na niskiej temperaturze.
Bardzo ważne jest aby w trakcie, kiedy wolnowar pracuje na niskiej temperaturze, nie podnosić pokrywki.
SMACZNEGO! :)
P.S: Bigos świetnie nadaje się do mrożenia i z każdym odgrzaniem nabiera smaku.
Lubię gołąbki .a że jestem wegetarianką poszukuje innych rozwiązań niż tradycyjne..Tym razem zrobiłam z suszonymi grzybami leśnymi z dodatkiem tymianku..Wyszły nie ziemskie..Polecam nie tylko wegetarianom .. Składniki: 1 główka mała kapusty 1 woreczek ...
Bigos wigilijny to nic innego, jak świąteczna postna kapusta, przygotowana z grzybami oraz suszonymi śliwkami. Ma bardziej urozmaicony skład od prostej wigilijnej kapusty z grzybami,...
Artykuł Bigos wigilijny postna kapusta z grzybami i śliwka...
Bigos à la staropolski z suszonymi grzybami i z suszonymi śliwkami, oraz oczywiście z mięsem to idealne danie na Święta, jako dodatek do domowej białej kiełbasy na wielkanocne śniadanie. A czy wiecie że oryginalny bigos staropolski nie zawiera...
Przepisy na bigos z wolnowaru nie wnosi niczego nowego... ale wyszedł tak pyszny i łatwy w przygotowaniu, że nie chciałabym robić już innego.W wolnowarze o pojemności 3,5 l zmieściłam:- 1,5 kg kapusty kiszonej- 0,3 kg chudej karkówki (tłuste kawa...
Wiem, poszalałam...Ale zacznijmy od samej idei bigosu - sycący, często tłusty, zimowy. Najważniejszy składnik - kapusta kiszona - doskonały i naturalny sposób konserwacji warzyw. Dobre dla człowieka bakterie (takie, które potem zasiedlają nasze jelita)...
W Nowy Rok tradycyjnie jemy bigos. Zawsze dostawałam go od Mamy jednak w tym roku postanowiłam zrobić go sama. Trochę za sprawą miłej paczki niespodzianki którą dostałam zaraz po świętach. A znalazły się w niej same pyszności które postanowiłam wykorzy...
Kiedy tylko zobaczyłam okładkę tej książki w internecie - zakochałam się!Jest dosłownie magiczna! Piękne, klimatyczne wnętrze i co tu dużo mówić - przepiękna Agnieszka Maciąg! Już patrząc na tą okładkę marzy się o ciepłych i rodzinnych świętach!Ta ksią...
Ciabatta Włoski, biały chleb z oryginalnym smakiem. Najlepiej go jeść z oliwą lub octem balsamicznym. Można go zrobić także z dodatkami, a w szczególności z oliwkami, czy suszonymi pomidorami. Ostatnio to moje ulubione pieczywo, nie tylko dlatego, że p...