Składniki:
●100-150 g wieprzowiny z łopatki
●100-150 g wołowiny z udźca
●100 g wędliny, np. kiełbasy wiejskiej
●2 cebule
●2 duże kiszone ogórki
●korniszon
●100 g konc. pomid.
●5 ząbków czosnku
●50 ml białego wytraw. wina
●wyszorowana cytryna
●masło
●4-6 łyżek kwaśnej śmietany
●20 ziel. oliwek
●2-3 łyżki oleju
●pieprz, sól
Przygotowanie:
1. Mięso pokrój na
paski i podsmaż na oleju z cebulą. Osobno podsmaż wędlinę. Zalej w garnku 8 szkl.
wody i gotuj 20 minut.
2. Dodaj podduszony na maśle koncentrat pomidorowy oraz posiekany czosnek, wino, sól i pieprz, gotuj kwadrans.
3. Pokrój w
paski ogórki, przesmaż na maśle, dolej kilka łyżek wody i podduś. Dodaj do zupy.
Gotuj jeszcze ok. 5 minut.
4. Oliwki, pokrojoną cytrynę i śmietanę nałóż do talerzy, wlej zupę.