Sposób przygotowania
Ryby przypraw solą i pieprzem , skrop sokiem z cytryny . Zalej mlekiem , wstaw na 2 godziny do lodówki . Ryż wsyp do gotującej się osolonej wody z dodatkiem 1/2 łyżki masła i 1 łyżką skórki cytrynowej . Ugotuj . Odcedź .Ryby dokładnie osącz z zalewy . Obtocz w mące , nadmiar strzepnij . Olej rozgrzej na patelni , usmaż ryby z obu stron na złoty kolor . Formę żaroodporną natłuść , na dnie rozłóż ryż . Na nim ułóż ryby . Posyp skórką z cytryny . Żółtka utrzyj ze śmietaną , oprósz solą i pieprzem cytrynowym . Sosem zalej ryby z ryżem , posyp żółtym serem . Zapiekaj około 15 minut w temperaturze 190 stopni C . Zapiekankę podawaj na gorąco , udekorowaną melisą i cytryną .