Ciasto:
250 g mąki,
150 g cukru pudru,
150 g masła,
2 żółtka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2-3 łyżki marmolady
Pozostałe składniki:
4 jabłka,
500 ml mleka,
2 budynie waniliowe
2-3 łyżki cukru,
Krem śmietanowy:
250 ml śmietany kremówki,
1 tabliczka czekolady mlecznej
Ciasto zagniatamy z podanych składników zagniatamy ciasto i wykładamy nim spód foremki.
Jabłka obieramy, wydrążamy i kroimy na kawałki. Układamy na cieście, lekko smarujemy nakładamy marmoladę.
Przygotowujemy budyń z mleka i proszku, ciepłym zalewamy jabłka.
Pieczemy w temp. 180 stopni przez 30 minut. Studzimy.
Krem śmietanowy: Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder , miksujemy.
Krem wykładamy na wystudzone ciasto, wyrównujemy.
Roztapiamy czekoladę, dodajemy do niej 3-4 łyżki śmietany 30 % i polewamy ciasto.
Smacznego ;)