Przepis na tartę, którym chce się z Wami podzielić znalazłam na blogu whiteplate.com i od razu przypadł mi do gustu. Jego największą zaletą jet to, że nie może się nie udać. Do tego przygotowanie tarty tra około 15 minut, a podać ją można na lunch, lekki obiad, kolacją bądź przystawkę. Prościej mówiąc - przepis idealny:)
Do przygotowania tary z gruszką i serem pleśniowym potrzebujemy:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 1 dużą gruszkę,
- opakowanie "niebieskiego" sera pleśniowego ( ok. 120 g),
- 100 ml śmietany (ja użyłam 18%),
- 1 jajko,
- 2 łyżki pestek słonecznika
- jeśli ktoś lubi może dodać 2 łyżeczki kminku.
Ciastem francuskim wykładamy formę na tartę, palcami dociskająć delikatnie ciasto do blaszki. Wystający nadmiar obcinamy nożem. Obieramy gruszkę, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie plasterki. Śmietanę ubijamy razem z jajkiem. Plasterki gruszki układamy na cieście, następnie posypujemy pokruszonym serem i pestkami słonecznika. Wszystko zalewamy śmietaną z jajkiem. Jeszcze tylko rozrzucamy na wierzchu kawałki pozostałego ciasta i wstawiamy tartę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy około 30 minut.
Smacznego!