Za parzącym stopy złotem piasku,
orzeźwiającym lazurem morza
i rajskim klimatem najpiękniejszego
z miejsc, które odwiedziłam kiedykolwiek
Za słodkim smakiem brzoskwiń
ociekających orzeźwiającym sokiem
i owocami morza wyławianymi
chwilę przed podaniem na talerz
Za wieczorami o smaku wina i uśmiechu
i lejącym się z nieba żarem
gaszonym świeżym sokiem z pomarańczy
Za kroplami potu spływającymi
w ciężkim powietrzu, które opierało się płucom
dusząc, nie dając wytchnienia
Za oderwaniem
i zupełnie inną atmosferą,
ludźmi, niż tutaj
Tęsknię
Ciasto biszkoptowe z jagodami/przepis stądSkładniki:
4 jajka
2/3 szklanki cukru
1 1/2 szklanki mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
2 łyżki wody
1 łyżka octu
szklanka jagód
Jajka ubij z cukrem, a następnie dodaj pozostałe składniki, zaczynając od płynnych, na końcu dosypując mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Formę o wymiarach 24x20 cm wyłóż papierem do pieczenia i przelać ciasto. Posypać jagodami. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. z termoobiegiem i piecz ok. 40 minut. Po tym czasie najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto się upiekło - jeśli patyczek wbity w ciasto jest suchy - ciasto jest upieczone.
Przed podaniem ciasto możesz posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Najprostsze. Klasyczne. Najlepsze. Będzie fantastycznie smakować nie tylko z jagodami, ale ze wszelkimi sezonowymi owocami. Puszyste, miękkie, raczej suche, niż wilgotne, ale w towarzystwie kawy czy szklanki mleka smakuje doskonale. Jak w domu.