
Drugi, po żurawinowych ciasteczkach, przepis, który ostatnio przygotowywałam na antenie Pytania na Śniadanie. Mega proste i zdrowe trufle daktylowe z migdałami. Bez cukru, wegańskie – idealne na przedświąteczny prezent dla znajomych i przyjaciół. W zasadzie każdy może je jeść bez wyrzutów sumienia :) A jeśli jeszcze nie widzieliście mojego występu w tv, to zapraszam tutaj: KLIK
Wegańskie trufle daktylowe z migdałami
Składniki:
1 szklanka daktyli suszonych
1/2 szklanki migdałów
1 łyżka oleju kokosowego
1 szklanka kakao
Przegotowanie:
1. Daktyle gotujemy ok 15 minut, odcedzamy i studzimy.
2. Migdały mielimy malakserem.
3. Ostudzone daktyle blendujemy, dodajemy migdały, olej kokosowy i 2 łyżki kakao. Mieszamy, odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
4. Formujemy kulki i obtaczamy je w kakao.
Do masy mozemy dorzucić ulubione przyprawy, np. cynamon, a zamiast w kakao obtoczyć w wiórkach kokosowych czy słodkich cukiereczkach.
Smacznego!
Post Wegańskie trufle daktylowe pojawił się poraz pierwszy w Cupcake Factory.