
Burger z kozim serem, boczniakiem, rukolą i konfiturą z czerwonej cebuli – zapraszam po przepis :)
Mamy z mężem w okolicy knajpkę, gdzie podają wyborne hamburgery. Mąż oczywiście wybiera mięsne, bo w domu takich nie uświadczy ;) Ja za to zawsze zamawiam alternatywę, czyli boczniak zamiast kotleta. Jednym z moich ulubionych zestawów jest właśnie burger z kozim serem i boczniakiem. Postanowiłam odtworzyć go w domu i przyznam się Wam, że jemy je już drugi dzień pod rząd :D To jest tak pyszne i pełne smaków, że aż chce się więcej. Chrupiący boczniak, mocny kozi ser, mega słodka konfitura z cebuli i charakterystyczna rukola – nawet mięsożerca się nie przyczepi, że czegoś tu brak :)
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: wedle uznania
Składniki:
- bułki hamburgerowe
- boczniaki
- rukola
- ser kozi pleśniowy
- pomidorki koktajlowe
- konfitura z czerwonej cebuli
- ulubiony sos (u nas mieszanka śmietany, majonezu, keczupu i ostrej papryki)
- jajko i bułka tarta do panierki
Przygotowanie:
- Bułki przekrajamy, wkładamy na chwilę do piekarnika 180-200°C, żeby lekko się podpiekły.
- W tym czasie myjemy boczniaki, zostawiamy do wysuszenia. Ser kozi i pomidorki kroimy w plastry, płuczemy rukolę i osuszamy.
- Boczniaki panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na ciemnozłoty kolor i od razu bierzemy się za składanie burgera.
- Składamy burgery w następującej kolejności: bułka-sos-rukola-boczniak-ser kozi-konfitura z czerwonej cebuli-pomidorki-rukola-sos-bułka. Albo tak, jak Wam pasuje :)
- Jemy najpyszniejszego wege burgera na świecie, popijając zimnym piwkiem ;)
Smacznego!
Post Burger z kozim serem i boczniakiem pojawił się poraz pierwszy w Cupcake Factory.