→ Tęsknicie za kolorami lata? Jeśli tak, to te naleśniki będą dla Was idealne. Intensywny kolor doskonale przypomni zieleń łąk :)) Polecam zarówno na słodko (jagody z miodem), jak i na słono (duszona cebulka z pieczarkami). To jeden z przepisów, które chciałabym też rozpracować w wersji wegańskiej ;-) Jeśli chodzi o szpinak w cieście, to jest on lekko wyczuwalny, ale nie natrętny, także wybredni nie powinni być zawiedzeni. Polecam!
Składniki (ok. 7-8 naleśników):
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2 jajka
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
80 g świeżego szpinaku
1 łyżka oleju
szczypta soli
Wykonanie:
W blenderze umieścić mleko i szpinak – zmiksować dokładnie, do momentu otrzymania gładkiego, zielonego płynu. Dodać pozostałe składniki, zmiksować, po czym odstawić ciasto na 10-15 minut.
Po tym czasie smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni (nie ma potrzeby używania dodatkowego tłuszczu), z obu stron. Podawać z dodatkami lub pałaszować prosto z patelni :)
I gotowe! :)
Źródło inspiracji: mojewypieki.com