Śniadanie to podobno najważniejszy posiłek dnia. Według mnie najważniejszy jest deser ;). Przepis na śniadanie w postaci szpinaku z ciecierzycą pojawił się podczas poszukiwań potraw po brzegi wypełnionych zdrowiem. Tak więc padło na szpinak i ciecierzycę.
Zawsze lubiłem jeść na śniadanie wędliny, zwłaszcza szynkę i polędwicę sopocką. Ale już od dawna wędlin nie jem, chyba, że sam je zrobię. Dlaczego?
Odpowiedź jest prosta i jeżeli zwracasz uwagę na to co jesz, pewnie u Ciebie jest tak samo: wszystko jest faszerowane chemią do nieprzytomności. Poza tym wszystkie wędliny czy to drobiowe czy wieprzowe czy indycze wyglądają tak samo. I tak samo smakują. Dokładnie tak samo smakują, z zamkniętymi oczami nie ma możliwości rozróżnienia co to za wędlina. Trzeba więc poszukać innych propozycji na śniadanie.
W niedzielę lubię zaserwować rodzinie śniadanie po turecku, na które przepis znajdziesz tutaj. Ale dzisiaj zapraszam na śniadanie ze szpinakiem i ciecierzycą. Łatwe, proste i niesztampowe a daje zastrzyk witamin na cały dzień.
Składniki:
400g szpinaku1 łyżeczka świeżego imbiru1 cebula3 ząbki czosnku1/2 szklanki ciecierzycy (z puszki)natka pietruszki6 rzodkiewek1 łyżeczka tandori masalaoliwa z olwiekSposób wykonania:
1. Rozmrożony szpinak odsącz z nadmiaru wody, dodaj imbir, oliwę w oliwek i wymieszaj2. Na patelni usmaż pokrojoną cebulę i czosnek, dodaj ciecierzcycę, natkę pietruszki i tandori masala. Dopraw do smaku solą i piperzem3. Dodaj rzodkiewki pokrojone w plasterki oraz szpinak. Dobrze wymieszaj i chwilę przesmaż. Smacznego. I śniadanie gotowe: