Dzisiaj zapraszam na smaczną wyprawę do Włoch.
Wyprawa do Włoch na małą wyspę Ischia blisko Neapolu. Mieszkańcy robią tam sos foriana, który dodają do makaronu jako szybkie i pyszne danie. Co więcej sos ten można przechowywać 10 dni co przydaje się, jeżeli nie codziennie masz czas gotować, a nie chcesz skazywać się na jakieś gotowe czy mrożone dania.
Składniki:
10 orzechów
3 ząbki czosnku
3 łyżki oregano
oliwa z oliwek,
15g rodzynek
150g makaron spaghetti
ser parmezan
sól i pieprz
Jak zrobić makaron z orzechami
1. Wstaw gotowanie makaronu spaghetti
2. Wrzuć orzechy i czosnek do blendera i zblenduj
3. Dodaj oregano
4. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wsyp zawartość blendera i mieszając smaż okolo 3 minut.
5. Dodaj rodzynki i smaż 2 minuty
6. Dodaj sos orzechowy do do odcedzonego spaghetti, wsyp ser (zostaw trochę do przystrojenia) dopraw do smaku solą i pieprzem