Bardzo dobre i delikatne w smaku, lubię ciasto francuskie w połączeniu z gruszkami tworzy duet idealny :) Do tego przyprawy i niebo w gębie :)
Pogoda zmienia się z każdym dniem już coraz bliżej zimy brr , z jednej strony jej nie lubię właśnie ze względu na temperaturę a z drugiej lubię bo zbliżają się święta i dopiero można się popisać w kuchni :)
Składniki na 6 rożków :
- 1 gotowe ciastko francuskie
- 3 gruszki
- 1 jajko
- 1 żółtko
- łyżka śmietany
- cukier puder
- imbir
- cynamon
Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 6 kwadratów , gruszki myjemy , obieramy ze skórki i szypułek ,przecinamy na pół. Połowę takiej gruszki kładziemy na nasz kwadrat i posypujemy cukrem pudrem, imbirem i cynamonem . Jeśli chodzi o przyprawy ja sypałam wszystko na oko :) Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i sklejamy , dla pewności możecie dodatkowo uzyć widelca ,jeśli boicie się ,że wasze rożki się rozkleją. Ciasto nacinamy delikatnie na górze i smarujemy je śmietaną wymieszaną z żółtkiem. To samo robimy z pozostałymi rożkami. Gotowe ciasto układamy na blaszce wyłożonej papierem :) i pieczemy jakieś 25-30min w tem 180. Gdy rożki będą zarumienione na górze to znaczy ,że są gotowe :)
smacznego :)