Otóż ostatnio mam ogromne problemy z pieczeniem. Wszystko do czego się zabiorę kończy się wielki rozczarowaniem. Horoskop w poczekalni powiedział mi, że zmieni się to dopiero 21 lutego, więc po dwóch nieudanych próbach piekarniczych dzisiejszego dnia postanowiłam wziąć do ręki przepis podążać za wskazówkami, najlepiej niezbyt skomplikowanymi i upiec coś co nareszcie wyjdzie. Że na powieszenie no to nie mogło się obyć bez czekolady. Więc jest kakao, czekolada gorzka, czekolada biała i wszystko razem nie może nie być dobre.
Oczywiście nie mogło być za dobrze. Przyszła śnieżyca, zrobiło się ciemno i musiałam zrobić zdjęcia dopiero następnego dnia. Na szczęście jeszcze coś zostało:).
Podsumowałbym, że oby do wiosny, ale nie lubię ciapy:D. Mam nadzieję, że wam ostatnio czas lepiej mija niż mi, a jak tak to, że zrobicie te cudeńka tak czy siak.
Soo I have a huge problem with baking lately. Everythink I touch ends up with a sad failure and disappointing. My horoscope I red in a a waiting room this week told me that It will change at 21th f Feburary so not too quickly. Anyway after two terrible baking tries I've decided to take a recipe, not too complicated, follow it evenly and finally bake something. As a comforting sweetnes It couldn't do without chocolate. And there is coccoa, dark chocolate and white one too. It had to bo good.
Of course it couldn't bo too good. There came a blizzard, it got dark and I had to make photos the day after. Hopefully there were some muffins left.
I could sum up with " just to wait till the spring cmes" but I hate that wet, melting snow:D.Oh I hope that you are better those days and that even if you are you'll do those sweetnesses anyway.
Przepis na 6 muffinów:
150 g mąki
40 g kakao
1/2 łyżki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
100 g cukru
50 g rozpuszczonego masła
125 ml maślanki
jajko
40 g białej, posiekanej czekolady
20 g gorzkiej, posiekanej czekolady
Wszyscy znają pewnie zasady. W jednej misce wymieszać suche składniki (oprócz gorzkiej czekolady) w drugiej mokre. Następnie połączyć wszystkie razem.
Wypełnić foremki na babeczki prawie do samych brzegów. Posypać gorzką czekoladą.
Piec przez około 20 minut w 190*C
In English:
Recipe for about 6 muffins:
150 g all purpose wheat flour
40 g coccoa powder
1/2 tbsp baking powder
1/4 tsp baking soda
100 g sugar
50 g melted butter
125 ml buttermilk
1 egg
40 g white chocolate chopped
20 g dark chocolate chopped
You all probably know the rules. In one bowl mix all dry ingredients (except dark chocolate) in another wet. Then combine all together.
Fill cupcakes forms with batter almost to the edges and then sprinkle with dark chocolate.
Bake for about 20 minutes in 190*C.
Smacznego, Laura