Składniki:
1 porcja
300 ml mleka, u mnie 1,5%
3 łyżki razowej kaszy manny
4 łyżeczki cukru
1 duże słodka śliwka
płatki migdałów
Przygotowanie:
1. Do szklanki odlej 50 ml mleka, namocz w nim 3 łyżki kaszy manny. Pozostałe 250 ml mleka zagotuj w garnku. Po doprowadzeniu do wrzenia, dodaj do garnka mleko z namoczoną kaszą manną i 2 łyżeczki cukru, a następnie gotuj przez około 3 minuty, czyli do zgęstnienia. Pamiętaj o ciągłym mieszaniu kaszy, aby zapobiec powstaniu grudek.
2. Przekrój śliwkę na połówki, a następnie pokrój połówki na paseczki.
3. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, włóż na nią pokrojoną śliwkę i posyp 2 łyżeczkami cukru. Cały czas mieszając karmelizuj śliwkę przez około 2 minuty, aż cukier całkowicie się rozpuści, a kawałki śliwki będą miękkie.
4. Przełóż kaszę mannę do miseczki i udekoruj karmelizowanymi śliwkami oraz płatkami migdałów.