Składniki:
3-4 przystawki:

2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
1 cebula czerwona pokrojona w piórka
20 średnich krewetek (ok. 300 g licząc razem ze skorupkami i głowami)
seler naciowy pokrojony w plasterki (około 4 wiechy)
1 łyżka oliwy z oliwek
50 g masła
50 ml białego wina wytrawne
kolendra świeża
sok z 1/4 cytryny

Przygotowanie:
1. Dobrze opłukaj krewetki pod zimną wodą. Od każdej krewetki oderwij głowę, a następnie zdejmij pancerzyk razem z ogonem. Małym nożykiem natnij grzbiet krewetki, aby wyciągnąć jelito (czarne pasmo wzdłuż grzbietu).
2. Na patelni na średnim ogniu (u mnie moc 6 na max. 9) rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj pokrojone czosnek i cebulę, a także krewetki i seler naciowy. Podsmażaj kilka minut, nie mieszając (ewentualnie ruszając patelnią).
3. Dodaj masło i poczekaj, aż się roztopi (poruszaj patelnią w celu wymieszania). Kiedy to nastąpi, wlej białe wino i na dużym ogniu smaż przez kilka minut, odparowując sos.
4. Pod koniec dodaj sól, pieprz, świeżą kolendrę i sok z 1/4 cytryny.
5. Podawaj z bagietką.
