Foccacia to tradycyjna potrawa kuchni włoskiej, choć właściwie trudno tu mówić o potrawie, jest to raczej rodzaj pieczywa, które podaje się jako dodatek do innych dań albo przed głównym posiłkiem, żeby uspokoić pierwszy głód.
Ja serwuję foccacię jako przekąskę w ciągu dnia, idealnie też wpasuje się w spotkanie towarzyskie jako dodatek do wina lub piwa. Najlepiej smakuje podawana na ciepło, a kiedy jej kawałki macza się w oliwie z oliwek – smakuje jeszcze lepiej.
Składniki:
1 średniej wielkości foccacia
Ciasto:
15 g świeżych drożdży, pokruszonych
1 łyżeczka cukru
175 ml gorącej wody
350 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
10 g oliwy z oliwek
Dodatki:
suszony tymianek
oliwa z oliwek
80 g szynki parmeńskiej
50 g sera mozzarella, startego na tarce o grubych oczkach
10 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
pół czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka
sól, pieprz do smaku
liście bazylii
Przygotowanie:
1. Do gorącej wody wrzuć pokruszone drożdże i cukier, wymieszaj do rozpuszczenia, odstaw na ok. minutę, aby drożdże już zaczęły pracować.
2. Do miski dodaj mąkę, sól i oliwę, wyrób ciasto. Gdy już to zrobisz, uformuj z ciasta kulę, włóż ją do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.
3. Nagrzej piekarnik do 200 stopni, góra dół.
4. Natłuść blachę do pieczenia oliwą z oliwek. Posmaruj oliwą też ręce. Przełóż wyrośnięte ciasto na blachę do pieczenia i rękami uformuj placek o grubości ok. 1 cm. Posmaruj go oliwą z oliwek i posyp suszonym tymiankiem.
5. Palcami zrób kilkanaście zagłębień w cieście, powkładaj w nie połówki pomidorków koktajlowych. Miedzy pomidorkami ułóż porwaną na kawałki szynkę parmeńską, posyp ciasto czerwoną cebulą i startym serem mozzarella. Dopraw solą i pieprzem.
6. Wstaw do piekarnika na 25 minut. Przed podaniem udekoruj liśćmi bazylii.