Cześć Wszystkim! :)
Dziś pomysł na meksykańskie burrito z kurczakiem i warzywami zapiekane w piekarniku. Wcześniejszy przepis na burrito z dodatkiem ryżu znajdziecie
tutaj.
Do przygotowania 3 naleśników burrito będziemy potrzebować:
- 3 placki tortilli
- 200 g tartego żółtego sera (u mnie pół na pół parmezan i mozzarella)
Do przygotowania farszu potrzebujemy:
- 1 pierś z kurczaka
- 4 pieczarki
- 1 czerwoną paprykę
- kilka zielonych oliwek
- 1 łyżkę masła
- 2 łyżki śmietany 18%
- po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki, kminu oraz granulowanego czosnku
- szczyptę chili
- sól i pieprz do smaku
Do przygotowania marynaty do mięsa potrzebujemy:
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżkę sosu sojowego
- sok z połowy cytryny
- szczyptę chili
- po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki, kminu, tymianku oraz granulowanego czosnku
1. Mięso płuczemy, osuszamy, oczyszczamy z błon i kroimy w niewielką kosteczkę.
2. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą i zalewamy nią pokrojonego w kostkę kurczaka, a następnie odstawiamy na pół godziny do lodówki.
3. W tym czasie kroimy pieczarki w paski, a paprykę w kostkę.
4. Zamarynowanego kurczaka smażymy na mocno rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu przez ok. 7 minut, a następnie przekładamy na talerz.
5. Na tej samej patelni z dodatkiem masła podsmażamy przez ok. 10-15 minut pieczarki oraz paprykę. Warzywa od razu solimy, aby grzyby szybciej puściły wodę.
6. Po tym czasie dodajemy oliwki, podsmażonego wcześniej kurczaka, śmietanę oraz przyprawy. Całość podsmażamy jeszcze przez kilka minut, aby uzyskać konsystencję zwartego sosu.
Pamiętajcie, że farsz powinien być dość mocno doprawiony, ponieważ zarówno placki tortilli, jak i dodatkowa śmietana zniwelują jego ostry smak.
7. Na placek tortilli nakładamy porcję sera oraz gotowego farszu, a następnie zwijamy go w rulon.
8. Na wierzch placów układamy farsz (jeśli Wam jakiś zostanie), a całość oprószamy resztą sera.
9. Tak przygotowane burrito wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 10 minut (aż ser się rozpuści).
Gotowe burrito koniecznie podajemy ze śmietaną!
SMACZNEGO! :)