Cześć Wszystkim! :)
Dziś zapraszam na świeżą, lekką i smaczną przekąskę w postaci spring rolls "na surowo".
Do przygotowania będziecie potrzebować papier ryżowy oraz Waszą ulubioną sałatę i warzywa. Ja użyłam:
- 1 małę sałatę rzymską
- 1 czerwoną paprykę
- pół zielonego ogórka
- kilka rzodkiewek
- sól i pieprz
Z powyższych składników wyszło 18 sajgonek.
1. Papier ryżowy namaczamy wg instrukcji na opakowaniu. Będziecie potrzebować do tego miskę z zimną wodą oraz deskę, na której będziecie zwijać sajgonki.
2. Na mokrym papieże układamy warzywa, oprószamy szczyptą soli oraz pieprzu i ściśle zawijamy w spring rolls. Warzywa układamy na dole papieru, najpierw zawijamy dolny brzeg, następnie prawą i lewą stronę do środka farszu i całość zwijamy ku górze.
3. Sajgonki układamy jedna obok drugiej, tak aby się nie stykały, ponieważ mogą się skleić.
4. Sajgonki podaje zazwyczaj ze słodkim sosem chili.
SMACZNEGO! :)