Cześć Wszystkim! :)
Dziś zapraszam na smażonego pstrąga z dodatkiem sosu miodowo-musztardowego. Sos jest bardzo prosty, a jego przygotowanie zajmuje całe 3 minuty. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do
pieczonych ziemniaków, czy
nuggetsów z kurczaka.
Do przygotowania ryby będziemy potrzebować:
- 2 filety z pstrąga łososiowego (ok. 400 g)
- 2 łyżki oleju
- sok z 1/3 cytryny
- sól i pieprz
Do przygotowania sosu potrzebujemy:
- 1 łyżkę masła
- 1 łyżkę miodu
- 1 łyżkę łagodnej musztardy
- szczyptę ostrej papryki
1. Rybę płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
2. Następnie skrapiamy z obu stron olejem i cytryną oraz oprószamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
3. Zamarynowaną rybę smażymy na rozgrzanej patelni (bez dodatku tłuszczu) przez 3 minuty z każdej strony.
4. W tym czasie w małym garnuszku rozpuszczamy masło i dodajemy miód. Mieszamy przez chwilkę do połączenia się składników, a następnie dodajemy musztardę i ostrą paprykę. Tak przygotowanym sosem polewamy rybę.
SMACZNEGO! :)
Więcej przepisów na pstrąga znajdziecie
tutaj.