Cześć Wszystkim! :)
Dziś zapraszam na wegetariańskie roladki z cukinii nadziewane szpinakiem oraz serem ricotta.

Do przygotowania roladek będziemy potrzebować:
- 1 cukinię
- 1 mały brokuł
- ok. 400 g świeżego szpinaku
- 100 g sera ricotta
- 2 ząbki czosnku
- ok. 150 g startego sera mozzarella
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Do przygotowania sosu pomidorowego będziemy potrzebować:
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- szczyptę chili
- słodką paprykę oraz sól i pieprz do smaku
1. Pomidory przekładamy do rondelka, następnie doprowadzamy do wrzenia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i gotujemy przez kilka minut, aż powstanie sos.
2. Gotowy sos przekładamy do naczynia żaroodpornego.
3. Cukinię płuczemy i osuszamy, a następnie ostrym nożem kroimy wzdłuż na długie, cienkie plastry.
4. Każdy plaster cukinii obsmażamy na suchej patelni do zrumienienia i odstawiamy do przestygnięcia.
5. Na rozgrzanym tłuszczu przez minutę podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie dodajemy opłukane liście szpinaku.
6. W czasie kiedy szpinak zmniejsza swoją objętość, kroimy brokuła na małe różyczki.
7. Tak przygotowanego brokuła dodajemy do szpinaku i wszystko smażymy jeszcze kilka minut do miękkości.
8. Następnie dodajemy rozdrobniony ser ricotta i całość doprawiamy solą oraz pieprzem.
9. Tak przygotowany farsz nakładamy porcjami na plastry cukinii, które zwijamy otrzymując małe roladki.
10. Uformowane roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego, delikatnie dociskając je do sosu. Resztkę farszu układamy na wierzchu.
11. Naczynie żaroodporne pokryte folią aluminiową wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 30 minut.
12. Po tym czasie ściągamy folię aluminiową i całość posypujemy startym serem. Już bez foli wkładamy na kolejne 10 minut do piekarnika.
SMACZNEGO! :)