Cześć Wszystkim! :)
Dziś zapraszam na pstrąga łososiowego zapiekanego z serem mozzarella i pomidorami.
Do przygotowania porcji dla 2-3 osób potrzebujemy:
- filet pstrąga łososiowego ok. 300 g
- 1 kulkę mozzarelli
- 1 pomidora
- sok z połowy cytryny
- 2 łyki oleju z suszonych pomidorów
- szczyptę suszonej bazylii
- sól i pieprz
1. Najpierw odcinamy skórę pstrąga, a następnie płuczemy i osuszmy rybę.
2. Naczynie żaroodporne natłuszczamy łyżką oleju z suszonych pomidorów, a następnie przekładamy do niego pstrąga.
3. Rybę skrapiamy drugą łyżką oleju oraz sokiem z cytryny. Oprószamy również solą i pieprzem.
4. Na wierzch pstrąga układamy plasterki mozzarelli i pomidora. Całość ponownie oprószamy solą i pieprzem oraz bazylią.
5. Tak przygotowaną rybę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 20-25 minut.
SMACZNEGO! :)