Cześć Wszystkim! :)
Dziś zapraszam na tajski makaron ryżowy z dodatkiem owoców morza.
Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebujemy:
- porcję makaronu ryżowego
- 200 g mrożonych owoców morza
- 2 jajka
- 3 łyżki kiełków fasoli mung odsączonych z zalewy
- 3 ząbki czosnku
- pół papryczki chili bez pestek
- świeży szczypiorek
- garść orzechów ziemnych
- olej do smażenia
Do przygotowania sosu potrzebujemy:
- 3 łyżeczki pasty z tamaryndowca
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżeczki miodu
- sok z połowy cytryny
- szczyptę pieprzu
1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
2. Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą.
3. Na rozgrzanym oleju przez minutę podsmażamy posiekany czosnek i papryczkę chili.
4. Następnie dodajemy owoce morza i podsmażamy, aż odparuje woda.
5. Kolejno dodajemy jajka i całość energicznie mieszamy, do momentu aż się zetną.
6. Następnie na patelni lądują kiełki fasoli oraz sos. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy jeszcze przez krótką chwilę.
7. Ostatni dodajemy makaron i ponownie delikatnie mieszamy.
8. Gotowy makaron układamy na talerzu i oprószamy go z wierzchu zmiażdżonymi orzechami (ja użyłam tłuczka do mięsa) oraz pokrojonym szczypiorkiem. Całość można dodatkowo skropić odrobiną cytryny.
SMACZNEGO! :)