Cześć Wszystkim! :)
Dziś zapraszam na spaghetti w zielonym pesto z awokado i świeżej mięty.
Do przygotowania porcji dla 4 osób będziemy potrzebować:
- makaron (u mnie razowe spaghetti)
- 1 dojrzałe, miękkie awokado
- 10 orzechów włoskich
- 5 łyżek tartego parmezanu
- 2 garście liści świeżej mięty
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
2. Awokado oddzielamy od pestki i przekładamy do miski.
3. Do awokado dodajemy obrane orzechy, czosnek oraz liście mięty i całość blendujemy.
4. Następnie dodajemy parmezan, sok z cytryny, oliwę oraz przyprawy i całość mieszamy.
5. Pesto razem z ugotowanym i odcedzonym makaronem podgrzewamy na patelni i podajemy gorące.
Pesto będzie również wyśmienicie smakować jako zimna pasta na kanapki :)
Jeśli nie przepadacie za zielonym pesto, wypróbujcie przepis na czerwone pesto z
suszonych pomidorów.
SMACZNEGO! :)