Cześć Wszystkim! :)
Dziś zapraszam na drugi przepis z białymi szparagami.
Do przygotowania będziemy potrzebować:
- ulubiony makaron (ja użyłam razowego spaghetti)
- pół pęczka białych szparagów (ok. 10 sztuk)
- garść pomidorków koktajlowych
- 1 małą cukinię
- 2 ząbki czosnku
- garść świeżych listków bazylii
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżeczki masła
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczkę suszonego rozmarynu
- tarty parmezan do posypania
- sól i pieprz do smaku
1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
2. Przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy przez minutę na roztopionym maśle z oliwą (dzięki oliwie masło się nie spali).
3. Następnie dodajemy obrane, opłukane, osuszone i pokrojone w 3 cm paski szparagi. Szparagi obieramy najlepiej obieraczką do warzyw od główki w dół. Samej główki nie obieramy, natomiast twardą końcówkę odcinamy ok. 2 cm od dołu.
4. Szparagi smażymy przez ok. 15 min, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliły.
5. Po upływie połowy czasu smażenia dodajemy pokrojoną w plasterki cukinię.
6. Po 15 min dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, porwaną na mniejsze części bazylię oraz rozmaryn i całość podsmażamy jeszcze przez 2 minuty.
7. Po chwili dodajemy również 1 chochelkę wody z gotowania z makaronu, a następnie odcedzony makaron oraz sok z cytryny. Wszystko razem mieszamy i podajemy z odrobiną startego parmezanu.
SMACZNEGO! :)