Poprzednim razem proponowałam Wam kaszotto z cukinią (przepis tutaj). Dzisiaj zapraszam na prawdziwą bombę kaloryczną, czyli kaszotto z boczkiem. Tłuściej, a zarazem smaczniej być już chyba nie może ;) Na szczęście już mała porcja takiej kaszy daje pełną satysfakcję i uczucie głodu znika na dłuższy moment.
Do przygotowania będziemy potrzebować:
(porcja dla 2 osób)
- 1 woreczek kaszy jaglanej (100 g)
- 100 g wędzonego boczku
- pół litra wody
- 1 kostkę rosołową
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- pół szklanki tartego parmezanu
- 1 czubatą łyżeczkę masła
- 1 łyżkę oliwy
- sól i pieprz do smaku
- 2 garnki i 1 patelnię
1. Boczek kroimy w nieduże, cienkie plasterki.
2. Kasze przekładamy na sitko i dokładnie płuczemy pod wrzątkiem.
3. Do pierwszego garnka wlewamy pól litra wody, doprowadzamy do wrzenia i rozpuszczamy kostkę rosołową. Następnie zmniejszamy ogień, tak aby bulion już nie wrzał, ale nadal pozostawał gorący.
4. Na rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu, podsmażamy boczek do zrumienienia (ok. 15 minut).
5. W drugim garnku rozpuszczamy masło i oliwę.
6. Do mieszanki oliwy i masła dodajemy kaszę. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy przez ok. 3 minuty.
7. Następnie dodajemy białe wino i pilnujemy, aż kasza wchłonie cały płyn.
8. Gdy kasza wchłonie wino dodajemy 1 chochelkę gorącego bulionu. Ponownie mieszamy i pilnujemy, aby kasza się nie przypaliła.
9. Łącznie kasza powinna zostać "podlana" bulionem co najmniej 4 razy.
10. Po tych 4 dolewkach kasza powinna być idealnie ugotowana. Wówczas wyłączamy palnik pod kaszą i dodajemy podsmażony boczek oraz ser.
11. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy i podajemy gorące.
Jak wiecie uwielbiam testować nowości dostępne na rynku ( choć nie zawsze testy wychodzą pozytywnie ;) ).
Ostatnio na rynek weszła cała gama nowych produktów od marki The Green Woodpecker Trill.
Do wyboru mamy: Kaszotto z kurkami Risotto z piecza...
Szybki obiad po pracy? Leniwy weekend i brak natchnienia? Jesteście świeżo po przeprowadzce i wasza kuchnia nie jest jeszcze gotowa na 100%? W każdej z tych sytuacji sprawdzi się kaszotto z bakłażanem, pomidorem i cukinią, czyli najbardziej letnia wers...
Kaszotto z indykiem, kalafiorem, kurkami i fasolką szparagową
Kaszotto z indykiem, kalafiorem, kurkami i fasolką szparagową
Kaszotto z indykiem, kalafiorem, kurkami i fasolką szparagową. Znacie te dni, kiedy nie macie chęci na gotowanie, ale i tak musi...
Kaszotto z bobem, rzodkiewką i natką pietruszki
Kaszotto z bobem, rzodkiewką i natką pietruszki
Kaszotto z bobem, rzodkiewką i natką pietruszki. Uwielbiam bób, dlatego jak tylko pojawia się na straganach od razu jest też w naszej kuchni. Na początku z...
Kaszotto z burakami, indykiem i szpinakiem
Kaszotto z burakami, indykiem i szpinakiem
Kaszotto z burakami, indykiem i szpinakiem czyli inaczej pyszotto
Dziś kolejna jesienna kompozycja! Kaszotto z dynią i kiełbasą! Niezwykle sycące i aromatyczne danie zRead More
Post Kaszotto z dynią i kiełbasą pojawił się poraz pierwszy w Blog kulinarny - Kuchnia Marty.
Zainspirowana przepisami z książki kucharskiej Kipi kasza postanowiłam zrobić kaszetto z wykorzystaniem kaszy gryczanej. Do tej pory testowałam przepis na... read more
Ten wpis Kaszotto z kurczakiem i suszonymi pomidoroami pojawił się po...
Pani Fotograf Gotuje! Blog, przepisy i fotografia kulinarna