Cześć Wszystkim! :)
Dziś zapraszam na burgera z białej fasoli, który w porównaniu z
burgerem z ciecierzycy czy
burgerem z czerwonej fasoli jest najbardziej neutralny w smaku. Smak można oczywiście regulować za pomocą ulubionych przypraw, jednak nie wszyscy lubią bardzo aromatyczny kumin czy curry
Do przygotowania porcji 4 cienkich lub 3 grubszych burgerów potrzebujemy:
- 1 puszkę białej fasoli (400 g, po odsączeniu 240 g)
- 1 czubatą łyżkę mąki wrocławskiej
- 1 łyżkę bułki tartej
- 1 łyżkę sezamu
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- garść posiekanego koperku
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- szczyptę soli i pieprzu do smaku
- ulubione bułki i warzywa
1. Fasolę odsączamy i blendujemy na gładką masę.
2. Do tak przygotowanej fasoli dodajemy resztę składników.
3. Całość mieszamy, formujemy na kształt kotletów, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na 20-25 minut do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika.
4. W połowie pieczenia kotleciki przekładamy na drugą stronę.
Takie kotleciki można również usmażyć.
SMACZNEGO! :)