
Bardzo proste w przygotowaniu, wegańskie burgery z fasoli. Do tego przepisu możecie wykorzystać zarówno czerwoną, jak i czarną fasolę. Najlepsza oczywiście jest fasola samemu ugotowana, ale jak najbardziej możecie użyć fasolę z puszki, pamiętajcie tylko, żeby ją porządnie odsączyć. Burgery są aromatyczne dzięki dodatkowi wędzonej papryki, której nie należy żałować i sosowi z papryczek chipotle. Sos chipotle możecie pominąć albo zastąpić innym pikantnym sosem, ale polecam jednak bardzo sos chipotle, który wspaniale podkręca smak burgerów. W ogóle papryczki chipotle są moimi ulubionymi pikantnymi papryczkami, mają bardzo ciekawy smak.
Kotlety z fasoli możecie podać w bułce tak jak tradycyjne burgery albo same np. z dodatkiem ryżu i sałatki. U mnie tym razem w bułce z serem, rukolą, pomidorem, ogórkiem konserwowym, ketchupem i majonezem. Taka moja mała rozpusta. A chyba najlepszą reklamą dla tych burgerów z fasoli jest to, co powiedział mój mąż, który stwierdził, że „są zajebiste”.
Składniki (na ok. 12 małych kotletów):
- ok. 450-500 g czerwonej lub czarnej fasoli (waga po ugotowaniu, możecie użyć fasoli z puszki)
- pół cebuli, drobno posiekanej
- kilka łyżek płatków owsianych
- bułka tarta do panierowania
- 2 czubate łyżeczki wędzonej papryki słodkiej, 1 czubata łyżeczka ostrej papryki, pół łyżeczki suszonego tymianku, pół łyżeczki czosnku granulowanego, szczypta kurkumy, pieprz do smaku, opcjonalnie 3-4 łyżeczki sosu chipotle lub innego ostrego sosu
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Fasolę porządnie odcedzić, a następnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków, dodać cebulę i wszystkie przyprawy, wymieszać. Płatki owsiane zmiksować na pył i dodać do masy, porządnie wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodać więcej płatków. Lepić nieduże kotlety (mniejsze będzie się lepiej smażyło), ułożyć je na desce do krojenia i odstawić do lodówki na minimum pół godziny, a najlepiej na dłużej. Nie zapomnijcie o tym kroku. Jeśli zabierzecie się za smażenie kotletów od razu po ich ulepieniu, rozpadną się i zamiast burgerów będziecie mieli pastę do chleba.
Gdy kotlety stężają w lodówce, panierować je w bułce tarte i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
Podziel się
Artykuł Burgery z fasoli pochodzi z serwisu Smakowite.