Podobny przepis był już razy sto, a przynajmniej kilka. Makaron w sosie pomidorowym uwielbiam i uwielbiałam, właściwie nie znam powodu, dla którego miałoby się to zmienić. To takie "moje danie", bardzo proste, a jednak zawsze wkładam w nie całe serce. Nie ma możliwości, by komuś nie smakował - dzieci uwielbiają, babki mówią że "fit, bo dużo warzyw i nie na śmietanie", faceci najedzeni. Żyć nie umierać. Do tego jest to przepis wyjątkowo prosty - wykonywałam go w czasach, gdy nie potrafiłam przyrządzić prawie niczego. Myślę więc, że idealny dla laików, jak i dla całej reszty. Nie przedłużając - makaron w sosie pomidorowym.
SKŁADNIKI:
250 gramów ulubionego makaronu
5 dojrzałych pomidorów
50 gramów szynki włoskiej
ząbek czosnku
połówka cebuli
łyżka oliwy
garść startego sera - typu parmezan
kilka listków świeżej bazylii
PRZEPIS:
1. Pomidory nacinamy, tak by delikatnie rozciąć skórkę.
2. Umieszczamy w wysokim naczyniu / garnku.
3. Zalewamy wrzątkiem, odstawiamy.
4. Kroimy drobno szynkę i cebulę.
5. Wyciskamy czosnek.
6. W dużym garnku gotujemy mocno posoloną wodę.
7. Sparzone pomidory obieramy ze skórki.
8. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy szynkę.
9. Po minucie zalewamy oliwą, dodajemy czosnek i cebulę.
10. Makaron wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy al dente.
11. Gdy cebula lekko się zeszkli dodajemy pomidory - można je przedtem pokroić na mniejsze kawałki.
12. Zmniejszamy ogień i dusimy, aż całość zrobi się papką.
13. Opcjonalnie możemy dolać 200 ml przegotowanej wody do sosu.
14. Makaron odcedzamy, dorzucamy do sosu, mieszamy.
15. Dodajemy bazylię, posypujemy serem.