Bardzo łatwa do przygotowania zapiekanka z ziemniaków i mięsa mielonego... Idealne danie obiadowe w zimny, ponury, jesienny dzień.
Składniki:- 1 kg ugotowanych ziemniaków
 - 30 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
 - 2 cebule
 - 2 jajka
 - sól i pieprz
 
Sos:
- 250 ml śmietany słodkiej 18 %
 - 10 dag startego, żółtego sera
 - 1 łyżeczka musztardy
 - 1 ząbek czosnku
 - sól i pierz
 
Ziemniaki pokroić w plasterki.
Cebulę drobno posiekać i połączyć z mięsem, wbić jajka. Całość przyprawić do smaku solą i pieprzem-dokładnie wymieszać.
Przygotować sos: śmietanę wymieszać z serem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, musztardą, solą i pieprzem.
Średniej wielkości naczynie do zapiekania wysmarować masłem i ułożyć w nim połowę ziemniaków. Na ziemniakach ułożyć mięso-wyrównać i przykryć pozostałymi ziemniakami. Całość zalać sosem.
Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 50 minut.