Moim zdaniem zapiekanka to zawsze dobry pomysł na obiad...Ta którą zrobiłam dzisiaj jest smaczna, sycąca i bardzo prosta do przygotowania :-)
Składniki:- 15 dag kaszy bulgur
- 350 ml bulionu drobiowego
- 3 papryki
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1 jajko
- 50 dag mięsa mielonego z szynki wieprzowej
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- sól, pieprz, oliwa do smażenia
- 2-3 łyżki bułki tartej
Kaszę wymieszać z natką pietruszki i zalać wrzącym bulionem. Przykryć i odstawić na 15-20 minut, do czasu aż kasza wchłonie cały bulion.
Cebulę i paprykę drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać trochę oliwy i podsmażyć na niej cebulę, paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Połowę rozmąconego jajka wlać do kaszy-wymieszać i przyprawić solą i pieprzem.
W osobnej misce wyrobić mięso mielone z resztą jajka, przecierem pomidorowym, podsmażonymi warzywami, solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na jego dno wyłożyć 1/3 mieszanki mięsnej, połowę kaszy, 1/3 mięsa, ponownie kaszę i na końcu resztę mięsa.
Wierzch zapiekanki posypać bułką tartą i przykryć folią aluminiową.
Formę z zapiekanką wstawić do nieco większej blachy, do której wlać wodę (tyle żeby sięgała do połowy wysokości formy z zapiekanką). Tak piec przez 1,5 godz w temp. 180 stopni C.
Wierzch zapiekanki musi się ściąć i przyrumienić.