Taki wianuszek z cynamonem i brązowym cukrem, to nieskomplikowany wypiek, na bazie gotowego ciasta francuskiego, który doskonale zaspokoi nasz apetyt, gdy dopada nas nagła ochota na coś słodkiego...;-)
Składniki:- 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego (275 g)
- 2 łyżki roztopionego masła
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki cynamonu
- 1 jajko
Arkusz, gotowego, ciasta francuskiego rozwinąć, posmarować roztopionym masłem i posypać równomiernie, brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem.
Tak przygotowane ciasto zwinąć, od dłuższego boku, w rulon, a następnie rozciąć wzdłuż, na pół, zostawiając od góry około 3 cm bez nacięcia.
Rulony ciasta zapleść, jeden z drugim.
Końce ciasta zlepić ze sobą (powstanie wianuszek). Przełożyć go na,wyłożoną papierem do pieczenia blachę i posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec przez 25 minut w 225 stopniach C.