Majówka to zawsze dla mnie otwarcie rabarbarowego sezonu:-) Tym razem rozpoczęłam go przepysznym, karmelowo-maślanym w smaku, ciastem ucieranym z rabarbarem właśnie:-) Pycha!
Składniki:- 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 szkl. mleka skondensowanego słodzonego
- 200 g masła
- 1/3 szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 4 łodygi rabarbaru
- cukier puder (do posypania gotowego ciasta)
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Cały czas ubijając dodawać po jednym jajku, następnie wlać mleko. Gdy masa będzie jednolita dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i szczyptę soli. Całość delikatnie wymieszać łyżką.
Ciasto przelać do natłuszczonej tortownicy o średnicy 22 cm.
Na cieście ułożyć obrany i pokrojony rabarbar.
Piec około 60 minut w temp. 180 stopni C.
Upieczone, przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.