A co powiecie na tarty w wersji mini z waniliowym, budyniowym kremem i rabarbarem...? Brzmi pysznie... :-) Prawda? :-)
Składniki:(na 6 sztuk)- 1 arkusz (350 g) gotowego ciasta francuskiego
Krem:
- 350 ml mleka
- 1 laska wanilii
- 50 g cukru
- 3 żółtka
- 15 g skrobi kukurydzianej (lub budyniu śmietankowego bez cukru)
Owoce:
- 3 łodygi rabarbaru
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
- 2 łyżki cukru
Przygotować krem:żółtka utrzeć z cukrem i skrobią kukurydzianą (lub budyniem) na jasną masę.
Do rondelka wlać mleko, dodać do niego ziarenka wanilii (wydrążoną laskę wanilii również do niego wrzucić) i podgrzewać na średnim ogniu, aż mleko zacznie się gotować. Z mleka wyłowić laskę wanilii i wlewać je stopniowo do masy jajecznej, cały czas mieszając. Masę ponownie przelać do rondelka i podgrzewać (cały czas mieszając) do czasu aż zgęstnieje-wystudzić.
Rabarbar umyć, osuszyć, obrać ze skórki i pokroić na około 2 cm kawałki. Przełożyć go do garnka, zasypać cukrem i wlać sok pomarańczowy- podgrzewać na średnim ogniu około 5 minut.
Ciastem francuskim wyłożyć foremki do tart, nakłuć je widelcem i włożyć na 10 minut do zamrażarki. Po tym czasie wstawić je do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i podpiec przez 15 minut.
Jeśli ciasto trochę wyrośnie należy je delikatnie rozkruszyć, wtedy napełnić kremem waniliowym i rabarbarem.
Temperaturę zmniejszyć do 160 stopni C i piec tartaletki jeszcze przez 25-30 minut.
Smacznego!Przepis ten pochodzi ze strony Minta Eats.