Uwielbiam lato... za słońce, za ciepło i za jego bogactwo owoców i warzyw:-)Bo tylko teraz w kilka chwil, z zaledwie paru składników można przygotować szybki i pyszny obiad... O choćby taki sos do makaronu z pomidorów, cukinii, czosnku i cebuli. Prosty? Prosty! Można? Można!Bo kiedy jak nie właśnie teraz...LATEM!
Składniki:- 250 g makaronu do spaghetti
- 1 cukinia
- 400 g pomidorów z puszki (można też oczywiście użyć świeżych, pozbawionych skórki pomidorów, ja jednak chciałam skrócić czas przygotowania tego dania do minimum ;-))
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, zioła prowansalskie,
- 2-3 łyżki oleju
- kilka listków świeżej bazylii
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju.
Cukinię umyć i pokroić w niewielkie kawałki (skórkę pozostawić), posolić ją i zostawić żeby puściła wodę.
Na oleju zrumienić drobno posiekaną cebulę, dodać pomidory i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku-smażyć przez około 5 minut.
Na drugiej patelni, na odrobinie oleju podsmażyć, cukinię z jednym, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
Następnie przełożyć cukinię do sosu pomidorowego, całość podsmażyć przez około 3 minuty, a następnie przyprawić do smaku: solą, pieprzem i ziołami.
Do ugotowanego i odcedzonego makaronu przelać sos i dokładnie wymieszać.
Smacznego!