Po niezbyt urodziwych ciastkach z rabarbarem i truskawkami, wg przepisu Beaty z Lawendowego Domu, (na które przepis znajdziecie tu) przyszła pora na ciastka owsiane z malinami i jeżynami, które również nie wyglądają zbyt zachęcająco ;-)...ale zapewniam Was, że są pyszne i o wiele zdrowsze niż te kupione w sklepie.
Składniki:(na około 15 sztuk)- 200 g jeżyn
- 100 g malin
- 200 g płatków owsianych
- 50 g płatków migdałowych
- 120 g mąki pszennej
- 80 g brązowego cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 80 ml oleju
- 200 ml maślanki
Owoce pokroić na małe kawałki.
W misce wymieszać: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, płatki owsiane, płatki migdałowe i skórkę z cytryny. Następnie wlać olej i maślankę-wymieszać.
Na samym końcu wsypać owoce i całość delikatnie wymieszać łyżką.
Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze układać niewielkie porcje ciasta, które delikatnie spłaszczać.
Piec przez 25 minut w temp. 200 stopni C.
Wystudzić na kratce.