Dziś mam dla Was przepis na małe babeczki o baaardzo jesiennym charakterze...Te muffiny z gruszkami, imbirem i cukrową posypką znikają z patery w oka mgnieniu...i wcale się temu nie dziwię, bo są pyszne :-)
Składniki:(na 14 sztuk)- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- 75 g jasnego brązowego cukru (+do posypania)
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- 140 ml kwaśnej śmietany 12% lub 18 %
- 125 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżka miodu
- 2 jajka
- 300 g gruszek (obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę)
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier biały i brązowy, imbir. W drugim składniki mokre: olej, roztrzepane jajka, kwaśną śmietanę i miód.
Następnie zawartość misek połączyć razem, krótko wymieszać. Dodać gruszki i wymieszać ponownie.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić je ciastem (do 2/3 wysokości). Każdą muffinę, przed pieczeniem, posypać brązowym cukrem (po pół łyżeczki).
Piec w temp. 200 stopni C przez 20-25 minut.
Po upieczeniu ostudzić na kuchennej kratce.
Smacznego!
Przepis na muffiny pochodzi z tego bloga.