Nie wiem jak Wy ale ja bardzo lubię kotlety które nie zawierają w sobie ani grama mięsa...i tak często jemy kotlety z kaszy, jajek, warzyw...Dziś mam dla Was mój sprawdzony przepis na kotlety z ryżu.... z dodatkiem wyrazistego sosu i surówki, np. z pora, sprawdzą się znakomicie jako bezmięsny obiad :-)
Składniki:- 200 g ugotowanego ryżu
- 2 marchewki
- 1/2 selera
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 jajka
- 1 mała cebula
- 2 kiszone ogórki
- 2 łyżki kaszy manny
- 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku
- sól, pieprz, czosnek granulowany
- bułka tarta (do obtoczenia kotletów)
- olej do smażenia
Cebulę drobno posiekać. Marchew i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę zeszklić na odrobinie oleju, dodać marchew i seler i całość razem przesmażyć, przez około 5 minut.
Ugotowany, zimny ryż wrzucić do większej miski, dodać przesmażone warzywa, natkę pietruszki (lub szczypiorek), pokrojone ogórki i ser. Wbić jajka, dodać kaszę i całość przyprawić solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem-dokładnie wyrobić.
Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodać jeszcze łyżkę kaszki.
Z masy formować niewielkie kotlety, które obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
Doskonale smakują na ciepło i na zimno.