Na blogu pojawiła się już klasyczna wersja tych ciasteczek (przepis znajdziecie tutaj)-za którymi ja przepadam :-) Dziś mam dla Was przepis na kokosanki o kakaowym smaku i delikatnym rumowym aromacie...zapewniam, że są równie pyszne :-)Proponuję wypróbować oba te przepisy i przekonać się które smakują Wam bardziej ;-)
Składniki:(na 20 sztuk)- 200 g wiórków kokosowych
- 50 g masła
- 100 g cukru
- 3 łyżki mleka
- 2 białka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka olejku rumowego
Masło rozpuścić w rondelku, do niego dodać cukier i mleko-całość podgrzewać do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści.
Masę zdjąć z ognia i dodać wiórki kokosowe-wymieszać.
Białka ubić na sztywno, dodać do nich mąkę i kakao, a na końcu masę kokosową-całość delikatnie wymieszać.
Niewielkie porcje ciasta nakładać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę piekarnikową.
Kokosanki piec 15-20 minut w temp. 180 stopni C.
Po upieczeniu gdy ciastka trochę przestygną przełożyć je na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Smacznego!
Ten przepis pochodzi z książki Pauliny Stępień "Mała wielka uczta".