Żeby płynnie przejść z sezonu rabarbarowego w truskawkowy upiekłam takie oto ciasto drożdżowe z dodatkiem rabarbaru i truskawek właśnie... Ciasto jest przepyszne i znikło w mgnieniu oka:-)Przepis pochodzi od Mistrza Pawła Małeckiego z Cukierni Lidla.Polecam:-)
Składniki:
Ciasto:- 500 g mąki pszennej tortowej
- 30 g drożdży
- 150 ml mleka 3,2%
- 80 g cukru
- 100 g masła
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Kruszonka:
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 180 g mąki pszennej tortowej
Dodatkowo:
- 800 g rabarbaru
- 500 g truskawek
- 100 g obranych ze skórki i posiekanych migdałów (w oryginalnym przepisie użyto płatków migdałowych)
Mąkę przesiać przez sitko do miski.
Mleko podgrzać. W środku mąki zrobić dołeczek, wlać do niego mleko, dodać pokruszone drożdże i wsypać połowę cukru-delikatnie zamieszać (tylko w środkowej części miski, mąka z brzegów ma pozostać sucha). Tak przygotowany rozczyn przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia (około 10 minut).
Masło roztopić i przestudzić, dodać je do wyrośniętego rozczynu wraz z: resztą cukru, cukrem waniliowym, jajkami i szczyptą soli. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić.
Wyrośnięte ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia (około 1,5 godz.).
Wyrośnięte ciasto należy ponownie wyrobić i wyłożyć nim (wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą blaszkę) o wymiarach 35x45 cm.
Ciasto nakłuć widelcem i rozłożyć na nim owoce (umyty, obrany ze skórki i pokrojony rabarbar, oraz truskawki).
Przygotować kruszonkę: sypkie składniki wrzucić do miski, dodać masło i całość wymieszać aż powstanie kruszonka.
Owoce posypać kruszonką i posiekanymi migdałami.
Tak przygotowane ciasto odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 20-30 minut.
Po tym czasie wstawić placek do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni C na 30-40 minut.